19-1-2023

Vitaliteit begint met

een wekelijkse les

én een sportdocent!

"Ik doe thuis wel wat oefeningen",

"Ik beweeg genoeg" (in huis.....)

"Heb ik wel een trainer nodig?"

"Vroeger heb ik veel aan sport gedaan"

"ik weet zelf wel wat ik nodig heb"


De rol van de trainer


Vakmanschap is meesterschap.

Dat geldt voor iedere beroep, of je nu timmerman, chauffeur, programmeur, dokter, verzorgende of sportdocent bent. Je kiest je vak wat je leuk vindt en omdat je daar dagelijks mee bezig bent weet je daar veel van en ken je je beroep! En... de kneepjes van je vak.


Als het om bewegen gaat weten vooral de mensen met een slechte conditie "het beste" hoe je moet bewegen. Vooral veel praten en weinig doen. 

In mijn lessen doen we veel en tussendoor leg ik uit wat , hoe en waarom we dingen doen. 

Iedere oefeningen heeft een doel en werkt toe naar vitaliteit. Dus datgene waarvoor ú naar mijn lessen komt. Vitaliteit kost tijd en kost inspanning, maar de 'rente "is groot! Zelfstandigheid, zelfredzaamheid, meer vertrouwen in eigen bewegen én meer energie!

Maar ook meer inzicht in eigen bewegen en eigen lichaam. Lichaambesef en lichaamsbewustzijn en daarbij het aansturen van je eigen lijf.

Daarom geef ik groepslessen! De groep stimuleert mij, en de mensen in de groep stimuleren elkaar. Ze doen meer in een uur( soms wel 100 oefeningen) en de tijd vliegt voorbij door de muziek, het ritme, de afwisseling en vooral: HET PLEZIER!!


Het is een feestje om al mijn leden les te mogen geven. Ik ken iedereen persoonlijk bij naam en als er oefeningen zijn die niet verstandig zijn ivm klachten, dan wijs ik u daarop. Dát is mijn rol als trainer en mag u ook verwachten. 

Omdat alle oefeningen zoveel en zo snel afgewisseld worden, wordt geen spiergroep overbelast. Maar, u moet wel bij de tijd blijven want als de aandacht verslapt zijn we al bij de volgende oefening. Gelukkig went dat snel. 


Alles komt aan bod wat bijdraagt aan uw vitaliteit! Armen en benen, voeten en handen, kracht en lenigheid, reflexen en evenwicht, luisteren en toepassen, draaien en strekken. Teveel om op te noemen.

Mijn vak is bijzonder en dat komt door de afwisseling, de muziek maar vooral door de MENSEN!

19-1-2023Ervaar zelf de FITrotterdam dynamiek

Jenny van 95 dot alle liggende oefeningen nog fluitend mee!

Jenny van 95 dot alle liggende oefeningen nog fluitend mee!

Tja wat bedoel ik daar nu mee..."de FITrotterdam dynamiek".

Dat is het tempo in de les en het werken op het ritme van de muziek.
In de lessen werken we hard door en doe ik wel zo'n 80 tot 100 verschillende oefeningen.

Door de oefeninen veel af te wisselen en zo ook de verschillende spiergroepen te belasten is de kans op spierpijn of overbelasting heel erg klein. Ook als je jaren niet bewogen hebt dan kan je de eerste keer al het grootste gedeelte van de les meedoen.

Alle spiergroepen komen aan bod, maar ook alle gewrichten, die we in hun beweeglijkheid actief krijgen. Schouders, knieën, enkels, polsen, ellebogen, voetgewrichtjes, vingergewrichtjes, heupen, middenrif alles komt aan bod.

Ook alle draaibewegingen passeren de revue van het draaien van je heupen, middenrif, overgang schouders naar de nek en overgang nek naar de schedelbasis, oogbewegingen, reflexen, we slaan geen onderdeel over.

Daar gebruik ik dan wel de materialen voor die in de les staan zoals de dynaband, gewichtjes, grote foambal, kleine foamballen, blokje en niet vergeten de stok en de schuimrol.

Het ritme van de muziiek completeert het geheel en zet iedereen tegelijk in beweging.  De mensen in de groep zorgen er ook voor dat de chemie goed werkt en iedereen meer doet. Ik zeg altijd:"In mijn StoelFITles is iedereen 10 jaar jonger". Sommigen wel 20 jaar..... echt het is niet te geloven wat 90 jarigen nog kunnen op de stoel en het tempo dat we erin houden is eigenlijk ongelooflijk.

Afijn, geloven kan alleen door ervaren en gelukkig heb ik veel mensen die al jaren meedoen bij me en iedere les weer fluitend meedoen.

Bewegen blijft bijzonder:) Het mooiste en creatiefste vak dat er is! 

Voetgymnastiek traint je hele lichaam

trek de hielen omhoog en druk de tenen goed op de grond. let erop: dat de tenen onder de knieën blijven. Voel de reactie in het bekken en je direct rechtop gaat zitten.

trek de hielen omhoog en druk de tenen goed op de grond. let erop: dat de tenen onder de knieën blijven. Voel de reactie in het bekken en je direct rechtop gaat zitten.

Dat had je vast niet gedacht, maar aan je voeten zit je hele lichaam vast. Door voetoefeningen te doen heeft dat invloed op de doorstroming in je hele lichaam.

Werken met je hielen werkt op je rug, bewegen met je tenen werkt op je schouders en je grote teen staat in relatie met de nek.

Hoe bijzonder is dat?

Als je interesse hebt in voetoefeningen, stuur me dan een mailtje naar saskia@fitrotterdam.nl en dan kan ik kijken of ik een digitale workshop kan organiseren waarbij u thuis prima mee kunt doen en oefeningen zal leren die u direct energie zullen geven.

Bewegen is ook een medicijn....

Bewegen en het werken met oefeningen is mijn passie en mijn vak. In iedere les doe ik alle oefeningen die het lichaam nodig heeft om vitaal te blijven. Alle gewrichten komen aan bod, maar we werken ook aan de ademhaling , evenwicht, oogbewegingen en coördinatie.

Door het werken op muziek gaan de bewegingen makkelijker en pakt het lichaam het ritme beter op waardoor de oefeningen minder moeite kosten.

"Rust roest" is een bekend spreekwoord en de gewrichten en het hele lichaam kunnen steeds slechter bewegen als ze niet gebruikt worden. De Coronamaatregelen maken veel oudere mensen bang zodat ze niet meer in de beweegles komen. Nu werken we volledig volgens de regels en is de kans op besmetting vrijwel nihil. Ook omdat de mensen die zich niet lekker voelen thuis blijven omdat ze niemand willen besmetten.

Het is jammer dat de overheid niet wat meer informatie geeft waarom bewegen zo belangrijk is en dat ook het sociale contact bijdraagt aan meer weerstand en een vitaler lichaam.

Bewegen en vooral oefeningen doen,  zorgt dat de bloedsomloop wordt geactiveerd en via de handen en voeten zorg je ervoor dat al je organen meer energie krijgen, zodat ze beter kunnnen functioneren.  Het hele lichaam staat met elkaar in verbinding en dat voelen de mensen in de lessen ook.

Gelukkig heb ik toch nog  goed gevulde lessen waar mensen bewust naartoe komen omdat ze voelen dat ze bewegen nodig hebben.

Bewegen loont en geeft energie!

Verslag Rondje Rotterdam

 "Rondje Rotturdam" met de bijnamen specialist Herco Kruik

Wat hebben we genoten vandaag. Heerlijk weer op pad met een bus iets leuks doen en lekker koffie en thee drinken.

Onze dubbeldekker met Jan als chauffeur was geweldig en het is vakwerk hoe hij zo'n grote bus door de stad rijdt.  Herco Kruik van de Scheurmail en de boekjes over Rotterdamse bijnamen was onze gids heeft ons écht alles verteld over Rotterdam met een grijns en met wijsheid. 

Velen van ons zijn échte Rotterdammers en het was zo leuk om straten of gebouwen weer te zien en dan te horen wat er voor bijzonders over te vertellen is.  

Het koffie drinken bij het Heerenhuijs in het park bij de Euromast is altijd een succes en het was nu geweldig weer, zodat we allemaal buiten konden zitten.

We hebben genoten!

Oefening tegen hielspoor met de schuimrol

Gebruik van het kleine balletje om doorstroming te verbeteren

De enkel trainen met een foambal

Mijn oudste EnerFITster van 96 jaar!

Deze week heb ik een foto gemaakt van Jenny. Het is ongelooflijk hoe vitaal ze nog is en voor mij is ze een voorbeeld hoe je vitaal oud kunt worden. Deze week hebben we gewerkt met stokken en wat is er handiger dan de benenstretch te doen.  Kijk eens naar haar benen, nog helemaal gestrekt! Eerlijk gezegd wist ik niet wat ik zag, ik weet dat ze vitaal is maar zo vitaal...Jenny sport al 5 jaar bij me en komt nog iedere week met de auto naar de sportzaal.  

Als je vraagt naar haar geheim zegt ze altijd: In beweging blijven, gezond eten én de TUIN.

Ze is een verwoed tuinierster en geniet van het rommelen in haar tuintje. Iedere dag vers koken houdt haar gezond en dat ze nog auto kan rijden vind ik bijzonder. Haar leeftijd? Ze is 90 lentes jong en dat zou je haar niet geven. Af en toe smokkelt ze met een oefening en dan zeg ik altijd:"O ja, dit is de 90 jarigen variatie."Aangezien ze de enige is die 9 kruisjes achter haar naam heeft staan is die opmerking specifiek voor haar bedoeld.

De andere dames van de groep zullen haar kwa leeftijd niet inhalen, maar zitten haar wel op de hielen al begint de achterhoede bij 85 jaar. Ook die zijn nog heel vitaal.

Het is zo bijzonder om kwalitatieve actieve lessen te mogen geven aan mijn dames en ik geniet daar écht iedere les weer van. Na de les lekker koffieleuten en bijkletsen en zo hoort een sportochtend ook te zijn vind ik. Al heeft iedereen zo zijn ongemakjes, de praatjes tijdens de koffie gaan daar niet over, want de aandacht wordt gelegd op bewegen en genieten van het leven.

Lieve Jenny ik ben trots op je en ben vereerd dat ik jouw gymjuf mag zijn en van dichtbij mee mag maken dat bewegen op hoge leeftijd absoluut mogelijk is. Hierbij citeer ik dan wel jouw woorden:

"Je moet wel in beweging blijven, van zitten roest je vast".

Deel deze pagina